Kakukkfüves-citromos csirke vele sült gyökérzöldségekkel

2013. február 18., hétfő

Amire szükséged lesz:

egy kb. 1,5 kg-os egész csirke
2-3 szál sárgarépa
2 paszternák
2 hagyma (lehet vörös vagy lila is)
kb. 80 dkg krumpli
1 fej fokhagyma
2 citrom
kakukkfű (egy csokornyi friss vagy egy evőkanálnyi szárított)
50 g puha vaj
2  babérlevél
1 evőkanál liszt
2,5 dl alaplé (szárnyas vagy zöldség)
2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A vajat keverd össze a kakukkfű harmadával, fél citrom levével, 2 gerezd zúzott fokhagymával és ízlés szerint sózd. Ha a vaj túl kemény pár pillanatra tedd a mikróba, majd a keveréket hagyd megdermedni.

A sárgarépát, krumplit, paszternákot és a hagymákat tisztítsd meg, majd durvára darabolva tedd egy kisebb tepsibe. A babérleveleket is keverd közé. Locsold meg 2 evőkanál olajjal.

A sütőt melegítsd elő 200 C°-ra. Közben a csirke mellénél lazítsd meg a bőrt és a fűszervaj nagy részét masszírozd a bőr alá. A maradékkal dörzsöld be kívülről a csirkét. A hasüregébe tedd a maradék 1,5 citromot hámozva és félbevágva, a maradék kakukkfüvet és a fokhagyma gerezdeket egészben. Ha friss kakukkfűvel dolgozol, a szárakat is tedd bele.

Helyezd a csirkét mellével felfelé a zöldségekre és süsd a középső (ha négy van, alulról a második) rácson kb. 1,5 órán át. Félidőben locsold meg a zsírjával. Akkor van kész, ha a bőre aranybarnára pirult és egy hústűvel megszúrva a kicsorgó lé tiszta.

Vedd ki a sütőből és hagyd állni 5 percet. Emeld ki a csirkét, de hagyd, hogy a szaftja a tepsibe csöpögjön. Távolítsd el a fűszereket a hasüregből és tedd félre egy kis tálba. A zöldségeket szedd egy levesszűrőbe és várd meg, míg ennek a leve is a tepsibe csöpög, majd borítsd őket abba a tálba, amiben tálalni fogod. A tepsiben visszamaradt szaftot öntsd egy kisebb lábosba, a hasüregből kiszedett citromokat és fokhagyma gerezdeket szitán passzírozd bele és kis lángon sistergésig melegítsd. Ekkor keverj bele egy evőkanál lisztet, pirítsd zsemleszínűre és apránként öntsd hozzá az alaplevet. Hasznos lehet egy kézi habverő a mártás simává keveréséhez. Főzd néhány percig, míg kicsit besűrűsödik. Ha sötétebb mártást szeretnél egy kis szójaszószt is önthetsz hozzá.

Ha nagyétkű a család, készíthetsz hozzá egyéb köretet is, de tálalhatod friss kenyérrel is. Ha ketten vagytok, akkor is érdemes elkészíteni. Ebben az esetben a combokat és a szárnyakat egyétek meg első nap a zöldséggel, a melle és háta húsát pedig felkockázva másnap készíthetsz salátát vagy valamilyen tortillaszerű tekercset.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino