Húsgombócok paradicsomszószban

2011. október 2., vasárnap

Amire szükséged lesz:

50 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen)
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
0,5 csésze rizs (ez a mennyiség a nyers rizsre vonatkozik)
1,5 csésze forró víz
olaj
1 tojás
só, bors

1,5 üveg paradicsomlé (1 üveg kb. 700g)
bazsalikom
oregánó
rozmaring
méz

Elkészítés:

A rizst forró olajon pirítsd pár percig (vigyázz! nehogy megbarnuljon), majd öntsd fel forró vízzel és lefedve 15-20 perc alatt főzd puhára. Nem kell sózni, mert a hús úgyis fűszerezve lesz.
Közben vágd apróra a vöröshagymát, hámozd meg és nyomd össze a fokhagymát, majd keverd össze a darált hússal. Ha kész a rizs, add azt is hozzá, sózd, borsozd és dolgozz bele egy nyers tojást. A kész masszából készíts gombócokat (kb. 12-13 darab lesz).

A paradicsomlevet öntsd egy nagyobb lábosba, keverd bele a zöldfűszereket (lehet szárított is) és sózd meg, majd óvatosan tedd bele a gombócokat. Forrald fel, majd kis lángon, lefedve főzd 30 percig. Közben rázogasd meg néha, nehogy leégjen (nem túl szerencsés kavargatni, mert összetörnek a gombócok). Ha kész, kóstold meg és ha túl savanyúnak találod, tégy bele egy kis mézet.

Tálald főtt krumplival és/vagy kenyérfélével.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino