Kelt tésztában sült sertésszűz erdei gombával és vadas körettel

2011. február 27., vasárnap

Amire szükséged lesz: 

60 dkg sertésszűz
20 dkg erdei gombakeverék
3-3 darab sárgarépa és fehérrépa
1 evőkanál mustár
2 evőkanál barna cukor
1 kis doboz tejföl
1 dl fehérbor
citromlé

bors
boróka bogyó (8-10 szem)
olaj

a kelt tésztához:
50 dkg liszt
3,5 dl tej
1 teáskanál só
1 teáskanál zsír
1 élesztő
1 kávéskanál cukor
1 tojás

Elkészítés:

Langyosítsd meg a tejet, tegyél belőle félre 1 dl-t tedd bele a cukrot és futtasd fel benne az élesztőt. Közben tedd egy tálba a lisztet, a sót és a zsírt és a maradék langyos tejjel meg a felfuttatott élesztővel készíts kelt tésztát. Addig dagaszd, míg a tészta leválik mind a tál oldaláról, mind pedig a kezedről. Letakarva langyos helyen keleszd 30 percig. Ha megkelt, dolgozd át finoman a tésztát, vágd négy egyforma részre és pihentesd, míg elkészül a hús és a gomba.

Mosd meg alaposan a húst és vágd négy egyenlő darabra. Sózd, borsozd, majd kevés olajon minden oldalát süsd elő. Tedd félre egy tányérba, majd a maradék olajon pirítsd le a sóval és borssal ízesített gombát.

A cipókat nyújtsd kör alakúra (kb. 12 cm átmérőjűre), majd helyezd egyenként rájuk a sült húst és pakold meg őket gombával. Csomagold be őket és kend meg a tetejüket tojással. 170 C°-ra előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára (kb. 25-30 perc).

Közben tisztítsd meg és karikázd fel a répákat. Pirítsd őket kevés olajon, szórd rá a cukrot, add hozzá a mustárt, sót, borókabogyót öntsd fel a borral és párold puhára. Ha kész, add hozzá a tejfölt és forrald be. Ízlés szerint adj hozzá még cukrot és citromlevet.

A kész húst tedd tányérokra és tálald a vadas répakörettel (répa helyett vegyes zöldsalátát is adhatsz mellé).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino