20 dkg gyöngybab (apró szemű, fehér)
60 dkg savanyú káposzta
1-2 babérlevél
só
3 evőkanál olaj
őrölt bors
őrölt köménymag
1 kisebb póréhagyma
2 evőkanál olíva olaj (vagy más, salátának való pl. kukoricacsíra-olaj)
fél citrom leve
Elkészítés:
A babot előző este válogasd át, mosd meg és áztasd be éjszakára annyi hideg vízbe, ami bőven ellepi. Másnap szűrd le, tedd lábosba és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Add hozzá a babérlevelet, sózd és nagy lángon forrald fel, majd lefedve kis lángon 40-50 perc alatt főzd puhára.
Közben vedd elő a savanyú káposztát. Ha túl hosszú szálú, vágd rövidebbre. Az olajat forrósítsd fel egy lábosban, dobd rá a káposztát és pirítsd kb. 5 percig. Sóval, borssal, köménnyel ízesítsd, önts alá 1 dl vizet és lefedve, kis lángon fél óra alatt párold puhára.
Amíg a bab és a káposzta főnek, mosd meg jó alaposan a póréhagymát és szeleteld fel. Szedd szét gyűrűire és ha megfőtt a többi hozzávaló keverd össze velük egy nagy tálban. Locsold meg olíva olajjal. Ha van otthon, tehetsz rá friss metélőhagymát vagy petrezselymet is, de anélkül is nagyon finom.
Akár azonnal is tálalhatod, de jobb, ha hagyod egy napig összeérni a hűtőben.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése