Amire szükséged lesz:
40 dkg marhalábszár vagy fartő
3 közepes sárgarépa
2 szál újhagyma
25 g szárított erdei gomba
5 gerezd fokhagyma
4 közepes paradicsom
2 nagy marék fejtett zöldborsó
30 dkg krumpli
só
bors
2 kávéskanál egyhény csípős pirospaprika
2 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál olaj
2,5 dkg vaj
3 dl forró víz
Elkészítés:
Először tedd a gombát egy kis tálba és öntsd fel langyos vízzel. 0,5-1 órán át áztasd, majd tedd egy szitába, öblítsd és csepegtesd le. Közben tisztítsd meg és kockázd fel a zöldségeket. A paradicsomból vágd ki a zöldjét és ízlés szerint hámozd meg (ehhez nagy segítség, ha kb. fél percre forró vízbe teszed).
Mosd meg alaposan a húst és kockázd fel, mintha pörköltet készítenél. Egy nagyobb lábosba önts 2 evőkanál olajat és tegyél még bele kb. 2,5 dkg vajat is. Mikor a vaj felolvadt, tedd bele a húst és pörköld kb. 5 percig. Közben forralj vizet. Húzd le a lábost a tűzről, sózd, borsozd a húst, hintsd meg pirospaprikával és fahéjjal, jól keverd el, majd öntsd fel 2-3 dl forró vízzel (hogy jól ellepje). Tedd bele a hámozott fokhagymagerezdeket és a négybe vágott paradicsomot. Közepes lángon, fedő alatt főzd kb. 40 percig. Időnként keverd meg, nehogy leragadjon. Add hozzá a hagymát, répát, krumplit és a gombát, majd főzd még kb. 40-50 percig, míg a hús porhanyósra nem főtt. Ekkor tedd bele a zöldborsót, ha szükséges fűszerezd és fedő nélkül még kb. 5-10 percig főzd.
Tálald bármilyen gabonakörettel (leginkább a bulgur vagy a kuszkusz illik hozzá - mi tabboulé-val ettük), de finom magában is, kenyérrel tunkolva, hogy a finom szósz egy cseppje se vesszen kárba.
mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino

0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése