Eperdzsem

2010. június 24., csütörtök

Amire szükséged lesz:

3 kg eper
1 kg cukor
3 zacskó dr. Oetker Dzsemfix Szuper (3:1)

egy 5 literes fazék
11-12 db 3dl-es befőttes üveg
3 dl ecet

Elkészítés:

Az epret alaposan mosd meg és rétegezd a cukorral a fazékba. Hagyd állni 1-2 órát.

Közben öblítsd ki az üvegeket forró, ecetes vízzel (pl. öntsd tele a mosogatót forró vízzel, tégy bele kb. 3 dl ecetet és hagyd benne ázni az üvegeket 5 percig, majd szedd őket egy tepsibe virsli csipesszel). Ezután a tepsit tedd a sütőbe (ha van légkeverés funkciója) és 150 C°-on fertőtlenítsd még 10-15 percig.

Ha letelt az 1-2 óra, keverd meg az epret (eddigre már szépen levet ereszt) és tedd bele a dzsemfixet is. Folyamatosan kevergetve főzd forrástól számítva 5 percig, majd szedd az üvegekbe. (Jobb, ha a tepsiben hagyod az üvegeket, mert így a kicsorgó lekvár nem az asztalra megy). Tegyél az üvegre celofánt vagy folpack fóliát, majd csavard rá a megfelelő tetőt. Az üvegeket fejjel lefelé hagyd kihűlni. Dunsztolni nem kell.

Ebből az adagból nekem 5 üveg darabos lekvár és 6 üveg eperzselé lett (az eperdarabok feljönnek a fazék tetejére, míg az alján szörpszerű szirup lesz, ami a dzsemfixben lévő gyümölcspektintől kitűnően bezselésedik).


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino