Rozsdás rostélyos

2010. március 28., vasárnap

Már régóta szerettem volna egy olyan szakácskönyvet, amelyet leginkább a családi szakácskönyv névvel lehet illetni. Anyáink Horváth Rozira, Vízvári Mariskára vagy F. Nagy Angélára esküdtek - általában mindenkinek megvolt a maga kedvence, magam is a nagyim mentorkodása mellett Horváth Rozit lapozgatva ismerkedtem a főzőkanállal. A minap Kiss Anna pár verseskötetét mentem átvenni a Bookline-ba, mikor is kezembe került egy irtózatosan ronda borítójú könyv. Nem is emlékszem már, miért lapoztam bele - de megérte. Végre egy olyan szakácskönyv, amely átfogó képet ad a konyháról, az előételtől a desszertig mindenféle recept megtalálható benne, ugyanakkor háztartási taáncsokat is ad, tippeket egy-egy étel variálására, megtanít arra, hogy a különböző húsokat hogyan érdemes felhasználni és egyáltalán, mely részén is található az állatnak, emellett a legmodernebb konyhai eljárásokat és dietetikai tanácsokat is figyelembe veszi. Így került tehát birtokomba Az én alapcsakácskönyvem (Hargitai György tollából).

Ebből merítettem ihletet a következő fogáshoz is, miután az emberem marhahúsról álmodott vasárnapi ebédnek.

Amire szükséged lesz:

1 kg rostélyos kicsontozva
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 nagyobb szál sárgarépa
1 fehérrépa
2-3 babérlevél
2 teáskanál kakukkfű
só, bors
3 evőkanál barnacukor
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál mustár
2-3 evőkanál olaj
4 dl félédes vörösbor
2,5-3 dl víz

Elkészítés:

A húst, miután alaposan megmostad, sózd és borsozd, majd tedd félre egy kis időre.
A zöldséget hámozd meg és vágd vékony szeletekre (nem kell julienre, de azért elég vékony legyen, hogy utána könnyű legyen majd átpaszírozni), a hagymát vágd félbe és karikázd fel.

Egy lábosban vagy mély, wokszerű serpenyőben hevítsd fel az olajat és süsd pár percig a húst, hogy szép ropogós kérge legyen mindenütt. Vedd ki a húst egy tányérra és tedd a cukrot az olajba. Kevergesd 2-3 percig, ezalatt elkezd karamellizálódni és amikor hirtelen habszerűvé válik tedd bele azonnal a felaprított zöldséget. Folytonosan kevergetve pirítsd ezt is 3-4 percig, majd tedd rá a húst, fűszerezd, locsold meg a szójaszósszal, önts alá 2,5 dl bort és ugyanennyi vizet, majd lefedve 2 órán át kis lángon főzd. Az elpárolgó levet a maradék borral és vízzel pótold. Ha a húst nem lepi el teljesen a zöldséges mártás, fél óránként forgasd meg, hogy jól megpuhuljon.

Mikor kész, vedd ki a húst és a rostokra merőlegesen szeleteld fel. A zöldséget kanalazd levesszűrőbe és egy kisebb lábos vagy tál felett paszírozd át fakanállal, hogy szép, bársonyos barna szószt kapj.

Köretnek adj hozzá zsemlegombócot vagy egészben sült krumplit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino