3 közepes fej lila hagyma
6 gerezd fokhagyma
4 közepes sárgarépa
15 dkg gomba
1kg marhalábszár, -szegy vagy más ragunak való marhahús
0,5 l barna sör
3 púpozott evőkanál liszt
tengeri só
frissen őrölt bors
rozmaring
boróka bogyó
szegfűbors
olíva olaj
3 dkg vaj + egy kevés a tál kikenéséhez
1 tojás
50 dkg készen kapható vajas leveles tészta
20 dkg reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát, hámozd meg és karikázd fel a répát, aprítsd fel a gombát. Keress egy olyan fazekat, amit sütőbe is lehet tenni, önts az aljára olíva olajat és közepes tűzön 10 percig pirítsd a hagymát. Közben melegítsd elő a sütőt 190 C°-ra. Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg! Ha már szépen megpirult, vedd feljebb a tüzet, add hozzá a fokhagymát, a vajat, a sárgarépát és a gombát. Jól keverd össze az egészet, majd add hozzá a felkockázott marhahúst, a rozmaringot, a boróka bogyót, a szegfűborsot, sózd és borsozd.
Nagy lángon pirítsd még 5 percig, majd öntsd fel a barna sörrel, szórd bele a lisztet (ha nem lepné el a sör, öntsd fel forró vízzel). Forrald fel a ragut, majd fedővel lefedve tedd a sütőbe a fazekat. 90 perc után vedd ki, keverd meg és tedd vissza a sütőbe még egy órára. Akkor lesz jó a ragu, ha a hús egészen omlóssá vált, a szaft pedig sűrű és sötét. Ha ennyi idő után még mindig túl híg lenne, tedd vissza a tűzre és forrald be. Ezután vedd le a tűzről, ha kell, ízesítsd, majd hagyd egy kicsit kihűlni.
Vajazz ki egy tűzálló edényt és béleld ki a tészta felével. Kanalazd bele egyenletesen a ragut és fedd le a maradék tésztával. A tetejét kend meg a felvert tojással és tedd vissza a sütőbe 40 percre, míg ropogósra nem sül.
Reszelt cheddar sajttal tálald.
Bár kissé időigényes, annál finomabb fogás, melyet Jamie Oliver egy receptje ihletett. Ha teheted, erdei gombából készítsd. A reszelt sajtot a ragura is szórhatod, mielőtt lefeded a tésztával.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése