Házi tyúkhúsleves

2010. január 17., vasárnap

Amire szükséged lesz

1 egész háztáji csirke (combok nélkül - abból más készül)

ízlés szerint:
vörös hagyma
fokhagyma
csiperke gomba
sárgarépa
fehérrépa
zeller
karalábé
kelkáposzta
szemes bors


cérnametélt vagy csiga tészta

Elkészítés

A felaprított csirkét hideg vízben tedd fel főzni (egy legalább 6 literes fazékban, de a 10 l az ideális.) Lassú tűzön gyöngyözve főzd, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedd le egy kanállal. Mikor már nem képződik több hab és a hús is már félig megpuhult, add hozzá a tisztított és feldarabolt zöldséget. Továbbra is kis fokozaton, fedő alatt főzd puhára a húst.

Ha kész, szedd külön tálba a húst, egy másikba a zöldséget - tartsd melegen őket. Ha a leves már leülepedett, szedd le a tetejéről a felesleges zsírt, majd az egészet szűrd át sűrű szitán egy leveses tálba. Cérnametélttel vagy csiga tésztával tálald.





Életemben először beleztem és daraboltam egy egész háztáji csirkét. Elsőre kissé rémisztőnek tűnhet, de bele lehet jönni :) Egész jól sikerült beazonosítanom a szerveket meg azt, hogy mi kerüljön a levesbe és mi egyből a szemetesbe... Ijedősebbek vehetnek bontott csirkét is, azt már megtisztították belülről is és kis zacsiban visszatették a hasába a májat-szivet-zúzát.
Mivel nincs igazi leves főző fazekam, elég sűrűre, erősre sikeredett a leves. Azért örömmel kanalaztuk. Meg kell, hogy mondjam, a jóféle házi húsleves eléggé laktató étel, nem is nagyon tudtunk nekilátni a második fogásnak - inkáb meghagytuk vacsorára.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino