Gyors almatorta

2009. november 13., péntek

Amire szükséged lesz

8 nagyobb alma
1 csomag bourbon vanília puding
1 csomag kész vajastészta
0,5 liter tej
barna cukor
fahéj
gyömbér
darált dió
vaj

Elkészítés

Bélelj ki tésztával egy 26 cm-es tortaformát vagy piteformát. Az almákat hámozd meg és vágd gerezdekre. Tégy annyi almát a tésztára, hogy kb. félig legyen a forma. Szórd meg ízlés szerint barna cukorral (esetleg mézzel), fahéjjal, gyömbérrel és darált dióval, majd tedd rá a maradék almát. Rakj a tetejére vajdarabokat és kb. fél órán át süsd előmelegített sütőben 200 C°-on. Ha a tészta már kicsit megpirult, kiveheted.
Ezután főzz vanília pudingot fél liter tejből barna cukorral (ettől  kissé karamellás ízt kap) és ha kicsit kihült, öntsd a kész tortára. Hagyd állni, míg a puding teljesen meg nem dermed, és már tálalhatod is.




*************************************************************************************
Fele részben készítheted körtéből is, attól pikánsabb íze lesz. Ha más méretű tortaformád van, természetesen ahhoz igazítsd a mennyiséget.
Legutóbb mirelit vajastésztából készítettem, azzal csak az a baj, hogy meg kell várni, míg kiolvad. A Sparban lehet kapni olyan félkész vajastésztát is, ami csak a sima hűtőpultban van (mint a réteslap) és az azonnal felhasználható. Most kísérletezem azon, hogy milyen az igazán finom omlós tészta, mert az lenne ehhez az igazi - persze az is idő, míg elkészül.
Az alma kicsit ropogós marad, ha ez zavar, előtte elő is főzheted: tedd egy lábosba a feldarabolt almát (és körtét), adj hozzá ízlés szerint barna cukrot, gyömbért, fajéhat és rottyants rajta egyet. Nem kell nagyon főzni, épphogy megpuhuljon - ezután töltsd meg ezzel a tésztával bélelet tortaformát (ebben az esetben nem kell a tetejére vaj).

3 megjegyzés:

Zazie írta...

Menő, kipróbálom majd :) Kész vajastésztát amúgy árulnak már minden nagyáruház sima hűtőpultjában, meg van belőle leveles tészta is, meg pizzatészta. Én a levelestésztát próbáltam, jobban szerettem, mint a fagyasztottat, mert már eleve ki van nyújtva és sűtőpapírba van tekerve, tényleg csak be kell tolni a sütőbe, és szerintem az íze is jobb volt, mint a másiknak. Valami nagymama tésztája vagy ilyesmi a márkaneve, sárga a csomagolása, a felirat minden fajta tésztánál más színű.

Unknown írta...

aha, én is olyan kész, sütőpapírra tekert tésztából csináltam először - de most legutóbb nem találtam olyat a Matchban

Zdenka írta...

Tante Fanny?:)

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino