Joghurtos csokitorta

2009. november 20., péntek

Amire szükséged lesz

A tortához
30 dkg porcukor
40 dkg liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
8 dkg kakaópor (főzni való, nem cukrozott)
35 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)
4 tojás
4 kávéskanál vaníliaaroma
2 kis pohár natúr joghurt

A krémhez
8 dkg vaj
20 dkg étcsoki (minél nagyobb kakaótartalmú)
1 evőkanál méz
1 kis pohár natúr joghurt
1 kávéskanál vaníliaaroma

+ szamóca lekvár és a díszítéshez csokireszelék

Elkészítés

A tortához valókat keverd össze robotgéppel (hatékonyabb, ha először egy tálban fakanállal összekevered a száraz hozzávalókat, majd fokozatosan adagolod a nedveseket és ekkor kevered mixerrel - ha zárható fedelű robotgéped van, egyből beleteheted az összes hozzávalót). Vajazz ki két kb. 26 cm átmérőjű torta formát, oszd ketté a tésztát és 180-200 °C-on tűpróbáig süsd - ha beleszúrsz egy villát vagy hústűt és már nincs rajta ragacsos tészta, kész a torta. (kb. 30- 40 perc).

Ha megsült, vedd ki a sütőből és míg hül, készítsd el a krémet: gőz fölött olvaszd meg a csokit és a vajat, majd ha már egyenletes barna krémet kaptál, keverd bele a mézet. Add hozzá a vaníliaaromát, öntsd bele a joghurtot, főzd még kb. 1 percig és vedd le a tűzről.

Ha kihűltek a torták, kend meg mindkettő a tetejét szamóca lekvárral, tedd egymásre őket, majd óvatosan vond be a csokoládé krémmel kívülről. Vigyázz, nehogy a lekvár összekveredejen a csokival! Ha kész, tedd egy éjszakára a hűtőbe (ha sietsz, 1-2 óra is megteszi). Tálalás előtt reszelj rá étkcsokit.




**********************************************************************************
A receptet Nigella Lawson csokitortája ihlette. Eredetileg fele ennyi alapanyagból készítettem a tortát, de úgy igencsak alacsony lett a 26 cm-es formában - természetesen, ha más méretű tortaformád van, aszerint változtass a hozzávalók mennyiségén.

A csokikrémet megbolondíthatod azzal, hogy ízesített étcsokit használsz - én pl. egy tábla sima és egy tábla narancsos csokit olvasztottam - a lényeg, hogy legalább 70% kakaótartalmú legyen.

Joghurt helyett tejfölt is tehetsz a sütibe, ettől még krémesebb és kalóriadúsabb lesz.

Gőz fölött úgy kell krémet főzni, hogy először keresel két lábost, amik egymásba illenek, de a felső nem lóg túlságosan az alsóba (a legjobb persze ha felülre régifajta habüst kerül, de ilyet már alig találni a háztartásokban). Tehát az alsóba tegyünk meleg vizet, majd állítsuk bele a kisebbet úgy, hogy azért a füle felfeküdjön a másikra, ne kelljen nagyon kézzel tartanunk. Gyútjsunk alá és folyamatos kevergetés mellett készítsük el a krémet. Vigyázzunk, nehogy az alsó lábosból felszálló gőz megégesse a kezünket!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino