Svéd húsgombócok áfonyamártással

2009. október 20., kedd

Amire szükséged lesz

a húsgombócokhoz
1 közepes fej vöröshagyma
7 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál tejszín
1 tojás
25 dkg darált sertéshús
25 dkg darált marhahús
2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma (más néven snidling)
3 evőkanál vaj

bors

a mártáshoz
1 kis fej vöröshagyma
1,5 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
2,5 dl húsleves
2 dl tejszín
5 dkg vörös áfonya vagy 1-2 evőkanál áfonya lekvár

bors

Elkészítés

A vöröshagymát hámozd meg és vágd finomra. A zsemlemorzsát keverd a tejszínhez, majd a tojással és a hagymával együtt add a darált húshoz. Keverd össze alaposan a masszát, ízesítsd a fűszernövényekkel, sóval és borssal, keverd át újra alaposan, hogy mindenhová jusson a fűszerekből, majd vizes kézzel formázz kisebb gombócokat belőle. Egy serpenyőben forrósítsd fel a vajt és süsd aranybarnára a húsgombócokat.

A mártáshoz egy kisebb fazékban forrósítsd fel a vajat és párold üvegesre a finomra aprított hagymát. Hintsd meg liszttel és állandó keverés mellett öntsd fel húslevessel. Add hozzá a tejszínt, és lassú tűzön forrald 15 percig. Ízesítsd sóval, borssal, ezután keverd bele az áfonyát, de már ne forrald tovább.

A húsgombócokat öntsd le a meleg mártással és tálald egészben főtt burgonyával.

**********************************************************************************

Az IKEAban nagyon finom vörös áfonya lekvárt lehet kapni.
A gombócba tehetsz finomra vágott szardellát és ecetes uborkát is, persze akkor a mártásból kimarad az áfonya. Vigyázz a sütéskor, mert a vaj nagyon hamar ég! Ha gondolod, sütheted csak olajban vagy olaj és vaj keverékében is.
Liszt helyett sűrítheted a mártást étkezési keményítővel is, ebből viszont elég csak 1 evőkanál, különben nagyon sűrű, szinte ragacsos massza lesz.

Bármikor, ha darált hússal dolgozol, finomabb lesz az étel, ha fele-fele arányban kevered a marha és sertés húst. Állítólag az igazán finom darált hús úgy készül, hogy 2:8 arányban zsírt/szalonnát is darálnak bele, főleg, ha fasírt készül - bár ezt még sosem próbáltam, csak hallottam egy főzős műsorban.

2 megjegyzés:

csicseriborso kisasszony írta...

Ez az IKEA-s husgombocnak es barna martasnak a titkos receptje? hat ez szuper. a bio-elveim sose engedtek meg hogy kiprobaljam az IKEA-s verziot, de majd most! nyamm

Unknown írta...

háát, nem egészen az IKEAs recept, de amúgy ez fincsibb - majd egyszer kipróbálok valami barnamártásos verziót is

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino