Finn kontyocskák

2009. október 18., vasárnap

Amire szükséged lesz

 
a tésztához
5 dl tej
50 g élesztő
1,5 dl cukor
2 teáskanál só
13 dl liszt (kb. 1 kg)
150 g vaj

 
a töltelékhez
fahéj / kakaópor (főzni való, nem instant)
cukor
vaj

 
Elkészítés

 
Langyosíts meg 1-1,5 dl tejet, tégy bele 2 teáskanál cukrot és ebben a keverékben futtasd fel az élesztőt. (Vigyázz! nehogy túl meleg legyen a tej, mert akkor tönkremegy az élesztő.) Közben a lisztet keverd össze a sóval és a maradék cukorral. Mikor szépen felfutott az élesztő, öntsd a lisztkeverék közepébe és dolgozd össze vele. Végül add hozzá a vajat (lehetőleg már korábban vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékleten lággyá váljon, így könnyebb lesz vele dolgozni). Gyúrd jól össze a tésztát, majd meleg helyen keleszd fél-háromnegyed órát. (Én általában az ágyamba szoktam tenni - persze előtte jól betakarom tiszta konyharuhával, hogy a paplan ne legyen tésztás.)
Mikor megkelt, oszd 3-4 cipóra, mindegyiket nyújtsd kb. ujjnyi vastagságúra, kend meg olvasztott vajjal, szórd meg kristálycukorral, majd ízlés szerint fahéjjal vagy kakaóporral (én felváltva szoktam 1 fahéjas - 1 kakaós tekercset csinálni). Ezután tekerd fel és V alakban vagdoss belőle kb. 5 centis darabokat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a szélesebb, zárt része legyen alul - majd picit nyomd le a tetejét.
Előmelegített sütőben, 225  °C-on süsd 10-15 percig. (Ha több tepsivel sütsz egymás után, a később betett adag hamarabb meg fog sülni. Vigyázz! nehogy megégjen.)

 
**********************************************************************************

 
Ezt a receptet tesó tanulta Finnországban, mikor gimis cserediák volt. A kész sütik gyakran tényleg csiga alakúak lesznek, kis fejjel és a hátukon házikóval.
Sokan félnek a kelt tésztától, pedig higgyétek el, pofon egyszerű. Csak pár dologra kell odafigyelni:
  • az élesztő legyen valóban friss (vagy használj szárítottat)
  • a tej, amiben felfuttatod legyen langyos, de ne forró (mielőtt beleteszed az élesztőt, dugd bele az ujjadat!)
  • mikor gyúrod, ne sajnáld! csapkodd, tapogasd, hadd kerüljön bele minél több levegő
  • hagyj időt a tésztának kelni meleg helyen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino