5 dl tej
50 g élesztő
1,5 dl cukor
2 teáskanál só
13 dl liszt (kb. 1 kg)
150 g vaj
fahéj / kakaópor (főzni való, nem instant)
cukor
vaj
Mikor megkelt, oszd 3-4 cipóra, mindegyiket nyújtsd kb. ujjnyi vastagságúra, kend meg olvasztott vajjal, szórd meg kristálycukorral, majd ízlés szerint fahéjjal vagy kakaóporral (én felváltva szoktam 1 fahéjas - 1 kakaós tekercset csinálni). Ezután tekerd fel és V alakban vagdoss belőle kb. 5 centis darabokat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy a szélesebb, zárt része legyen alul - majd picit nyomd le a tetejét.
Előmelegített sütőben, 225 °C-on süsd 10-15 percig. (Ha több tepsivel sütsz egymás után, a később betett adag hamarabb meg fog sülni. Vigyázz! nehogy megégjen.)
Sokan félnek a kelt tésztától, pedig higgyétek el, pofon egyszerű. Csak pár dologra kell odafigyelni:
- az élesztő legyen valóban friss (vagy használj szárítottat)
- a tej, amiben felfuttatod legyen langyos, de ne forró (mielőtt beleteszed az élesztőt, dugd bele az ujjadat!)
- mikor gyúrod, ne sajnáld! csapkodd, tapogasd, hadd kerüljön bele minél több levegő
- hagyj időt a tésztának kelni meleg helyen
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése