12 tojás
45 dkg darált dióbél
35 dkg kristálycukor
4,5 nagy kanál kakaó
4,5 nagy kanál (csapott) prézli
bő 1 dl erős fekete kávé
4 teáskanál (púpozott) darált kávé
Elkészítés
A 12 tojásfehérjét kemény habbá kell keverni. Utána hozzákeverjük a diót, a cukrot, a kakaót, a prézlit, a kávét és a legvégén a 12 tojássárgáját.
Lapos, súlyos massza lesz. Legalább a 28 cm átméroju tortasütőt kikenni vajjal, lisztezni nem kell. A sütőt 10 percig előmelegíteni, majd a forró sütőben 10 percig sütni, majd 20-30 percig takarékon (180-200 °C). Akkor sült meg, ha sűrűn összeállt a tészta.
A sütőből kivéve 3-4 napig hagyjuk érlelodni, a dió olaja meg a kávé összeérik.
A csokoládé máz ráöntése előtt forrósított barackízzel vékonyan be kell kenni a tortát, mert így a máz alatt nagyon jó ízt biztosít és a csokoládé máz nem törik meg! A lekvár legalább fél napig száradjon, szikkadjon a tortán.
Étkezés előtt 1 nappal kell bekenni a csokoládéval a tortát: 20 dkg étcsokoládé és pici vaj. A csokival fedett torta 1 hónapig eláll télen-nyáron. Jégre nem lehet tenni, mert a dió olajának tovább kell érnie benne. Jégen morzsálékos, száraz tésztává és íztelenné válik.
Lehet evésnél vaníliával illatosított tejszínnel enni.
Tetejére lehet tenni diószemeket ízlés szerinti formában.
***********************************************************************************
***********************************************************************************
Ez a családi recept a 19. század végéről való - lassan nekem is át illene venni a hagyományt, bár nálunk még nincs Mátyás nevű utód.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése