Jamie Oliver kenyér alapreceptje

2009. október 18., vasárnap

Amire szükséged lesz

1 kg jó minőségű kenyérliszt
kicsit több mint 6 dl langyos víz
30 g friss élesztő vagy 3 tasak 7g-os szárított élesztő
2 evőkanál cukor
2 csapott evőkanál tengeri só
egy kis liszt a behintéshez

Elkészítés

1. fázis: kútfúrás
Pupozd fel a lisztete egy tiszta felületen, és fúrj a közepébe egy nagy kutat. Öntsd a víz felét a kútba, aztán dobd bele az élesztőt, a cukrot, a sót és keverd el egy villával.

2. fázis: összegyúrás
Lassan, de határozottan omlaszd be a kút belső lisztfalát. (Légy ügyes, nehogy beszakadjon a kutad, mert a víz könnyen szétszalad ám!) Folytasd középen a liszt kevergetését, míg egy masszív, morzsalékos anyagot nem kapsz - majd öntsd bele a maradék vizet. Dolgozd össze vele, ezután már harciasabban hozzákavarhatod az egész maradék lisztet, amitől csökken a massza ragacsossága. Lisztezd be a kezedet, és gyúrd át alaposan a tésztát, hogy az összes lisztet felvegye. (A liszt fajtájától függően több vagy kevesebb vízre lesz szükséged, ezen nyugodtan változtathatsz.)

3. fázis: dagasztás
Ez a legizgalmasabb része! Kapcsolj rá egy kicsit, nyomkodd, hajtogasd, gyúrjad, pofozd, gyömöszöld, csapkodd a tésztát legalább 4-5 percig egyfolytában, míg selymes és rugalmas nem lesz.

4. fázis: első kelesztés
Lisztezd be a tészta tetejét. Emeld át egy tálba, fedd le folpackkal, és hagyd kelni körülbelül fél órán át, hogy  a duplájára dagadjon - lehetőleg valami meleg, párás, huzatmentes helyen. Most alakul ki a tésztád íze és állaga. Belegondolni is izgalmas: a jó öreg élesztő megint akcióba lép.

5. fázis: második kelesztés, ízesítés és formázás
Ha a tészta kétszerezesére nőtt, paskold, dögönyözd 30 másodpercig, hadd puffogja ki a levegőt. Most már formázhatod, ízesítheted kedved szerint - hajtogasd, töltsd, rakd tepsibe, tégy vele, amit akarsz - és hagyd másodszor is kelni vagy 30 percig, esetleg egy órán át, hogy megint duplájára nőjön. Ez a legfontosabb rész, mert a második kelesztés során kerül a tésztába az a levegő, ami végül a kenyeredbe sül, és azt a könnyű, omlós textúrát eredményezi, amit annyira imádunk a friss kenyérben. Szóval ne felejtsd - ne babráld ezalatt a tésztát, tudja az jól, mi a dolga.

6. fázis: kenyérsütés
Gyengéden helyezd a kenyértésztát a liszttel behintett tepsire, és csúsztasd az előmelegített sütőbe. Ne csapd rá az ajtót, ha nem akarod kihajtani a drága levegőt. Süsd a kiválasztott receptben megadott ideig és hőmérsékleten. Hogy megtudd, átsült-e már, paskold meg a fenekét - ha kongó hangot ad, készen van, ha nem, suvaszd vissza még egy kis időre. Amikor elkészült, tedd ki egy rácsra, hüljön legalább 30 percig - de aztán lássatok neki! Ha mégis maradna belőle valami, nyugodtan lefagyaszthatod.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino