1 adag kenyértészta
8 szelet pármai sonka
6 nagyobb, 8 percig főzött, hámozott tanyasi tojás
400 g reszelt sajt (cheddar, fontina, parmezán vagy bármilyen felhasználható maradék)
2 marék friss bazsalikom
kedved szerint:
félbevágott, szárított paradicsom vagy felkarikázott friss paradicsom
olajbogyóextra szűz olívaolaj
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
Haladj az alaprecept szerint az 5. fázisig. Hintsd meg a tésztádat liszttel, és nyújts belőle egy hosszúkás, kb. 1 cm vastag téglalapot. Ha minden stimmel, a végén egy kábé 1 méter hosszú és cirka 18-20 cm széles tésztalap terül majd a gyúródeszkára. A tészta közepe mentén helyezd el a pármai sonkát, a tojásokat, a sajtot, a bazsalikomot, a paradicsomokat, és ha úri kedved úgy tartja, az olajbogyókat is. Permetezd meg extra szűz olívaolajjal, ízesítsd sóval és borssal. Hajtsd rá a töltelékre a tésztát, hogy jóllakott kígyó formája legyen. Most jön a fortély. Hajlítsd karikába a fenevadat, ha jól idomítottad, kenyérkígyód a farkába harap! Nyomd össze alaposan a két végét, hogy egy koszorú alakú cipód legyen. Csúsztasd át egy liszttel behintett tepsire, hagyd kelni 15 percig, szórj rá lisztet, és tedd az előmelegített sütőbe 180 C-ra, 35 perc múlva aranybarna lesz. Engedd kihűlni, és máris magaddal viheted egy piknikre, ahol majd felszeleteled - ha szerencséd van, a közepe még meleg lesz -, vagy essetek neki ott helyben.
Ez elég nagy adag, vedégvárónak tökéletes, vagy elvan a hűtőben 2-3 napig, úgyis folyton rá fogtok járni!

0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése