Burgonya lepény

2009. október 30., péntek

Amire szükséged lesz

0,5 kg burgonya
1 tojás
1-2 evőkanál liszt

bors

Elkészítés

A krumplit nyersen reszeld le, keverd össze a többi hozzávalóval. Forrósíts olajat egy serpenyőben és szaggasd evőkanál segítségével a masszát az olajba. Süsd aranybarnára a lepények mindkét oldalát. Szedd papírtörlőre, hogy a felesleges zsíradékot felszívja.

Forrón tálald - önmagában vagy köretnek. Bedörzsölheted fokhagymával (vagy már a tésztába is tehetsz belőle), megkenheted tejföllel, szórhatsz rá reszelt sajtot. Szinte csak a fantáziád szab határt annak, hogy mi mindent hozhatsz ki ebből az egyszerű ételből.

*************************************************************************************
Mi gyerekkoromban mindig kelkáposzta főzelékkel ettük. Mostanában magában szeretem sok tejföllel, vagy erdei gombás raguval.

Ma már egész jó mirelit lepénykéket is lehet kapni (nálam szinte mindig van a mélyhűtőben), persze a házilag készített az igazi.

Az országban számtalan néven ismert : tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, röszti, harula, röstiburgonya, lepkepotyi. Lengyelhonban is megtalálhatod placki néven, sőt, én már Rigában is ettem ilyesmit.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails

mert főzni jó Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino