1 közepes kaliforniai sütőtök (hosszúkás) vagy egy kb. 1kg-os parázstök cikkely
2 narancs leve
2 kávéskanál narancshéj
1 kis darab gyömbér
1 közepes hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
forró víz
2 evőkanál olíva olaj
Elkészítés
Mosd meg alaposan a sütőtököt, darabold fel kb. 2 cm-es karikákra, az öblös részéből kapard ki a magokat és vágd fel azt is 2-3 darabra. (Készítheted az itthon honos parázstökből is, abból egy kb. 1 kg-os darab kell és azt vágd nagyjából 10x10 cm-es darabokra). Önts egy evőkanál olíva olajat egy tepsibe és tedd rá a sütőtök darabokat úgy, hogy mindegyiket alaposan megforgatod az olajban (mindkét felén). Előmelegített sütőben 180C°-on 1-1,5 órát süsd. Akkor jó, ha már a teteje kezd karamellizálódni. Ha kész, vedd ki a sütőből, hogy kicsit hűljön.
Közben hámozd meg a hagymát és vágd fel apróra, szintúgy a fokhagymát. A maradék olajon fonnyaszd meg, reszeld bele a gyömbért és azzal is pirítsd pár percig. Vedd le a tűzről és kapard bele a sült tök belét, majd facsard rá a narancsok levét. Tedd vissza a tűzre és pirítsd a keveréket még 5 percig. Ezután turmixold össze, majd a pépet kanalazd vissza a lábosba, öntsd fel ízlés szerint forró vízzel, add hozzá a narancshéjat és forrald fel.
A tetején tökmaggal tálald.
Hasonló levest készíthetsz sárgarépából is: ekkor nyersen add a felkarikázott répát a pirított hagyma-fokhagyma-gyömbér keverékhez és forró vízzel felöntve főzd a levest, majd turmixold össze. Én úgy szeretem, ha répa még picit roppanós, a turmix úgyis elbír vele.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése